Manifest Defensem l'escola en català

Història

Introducció

"Defensem l'escola en català" és un manifest publicat l'any 2022. Avalat per diferents institucions i personalitats dels àmbits social, polític i cultural dels territoris de parla catalana, es reivindica la importància del model d'immersió lingüística en català.

Impulsors del manifest

Aquest manifest ha estat impulsat per diverses entitats i signants que rebutgen la modificació de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística, presentada pels grups parlamentaris d'Esquerra Republicana de Catalunya, Socialistes Units per Avançar, Junts per Catalunya i En Comú Podem.

Objectius i arguments principals

Els signants s'oposen a la modificació legislativa perquè consideren que suposaria un retrocés en la protecció del català dins l’àmbit educatiu. En particular, alerten sobre la incorporació explícita del castellà com a llengua vehicular en la llei, fet que agreujaria la situació de minorització del català, especialment entre els joves.

A més, argumenten que aquest canvi no respondria als requeriments judicials derivats de la sentència del TSJC núm. 5201/2020, que estableix un mínim del 25% d’hores lectives en castellà. L’experiència del País Valencià demostra que les demandes contra el català continuarien malgrat aquesta concessió.

El manifest denuncia que el Govern ja va cedir en la defensa del català en la negociació de la Llei Celaá el 2020, en no exigir la retirada del recurs que ha provocat la sentència actual. També recalca que la llengua catalana ha patit històricament persecució legal i administrativa, fet que ha accelerat el procés de substitució lingüística.

Els signants defensen que el català és una eina de cohesió social i d’igualtat d’oportunitats, i que el model d’immersió lingüística continua sent necessari per garantir-ne el coneixement. Adverteixen que comunitats lingüístiques amb centenars de milions de parlants protegeixen el seu idioma a l’ensenyament, i que Catalunya també ha de fer-ho per evitar la desaparició del català com a llengua d’ús social.

Exigències als grups parlamentaris

En conclusió, el manifest reivindica la necessitat de preservar el català com a llengua vehicular a l’ensenyament i rebutja qualsevol modificació legislativa que pugui debilitar el seu ús.

Torna a la pàgina principal